Tradisjonsmat.

De siste 4 ukene, har norsk tradisjonsmat vært tema på MatLyst. Det hele startet med en lærerik dag på skolekjøkkenet sammen med kjøkkenleder Trond, som lærte oss hvordan man parterer lam. Vi lærte hva de ulike delene av dyret kan brukes til, og vi fikk prøve oss med sag og kniv. Spennende!

Målet er at alle delene av lammene som vi parterte skal brukes opp av oss på MatLyst, og vi er allerede godt i gang. Vi har fenalår hengende på stabburet, vi har laget fårikål, lammefrikase og lammekoteletter. Vi har kvernet kjøttdeig av lam, som har blitt til kjøttboller og kebab, og vi har kjøtt liggende som vi skal lage lammerull av når det nærmer seg jul. Til og med småfuglene har fått en smak, ettersom vi har laget meiseboller av spekk som ble til overs.

Vi på MatLyst liker å dra på studiebesøk til ulike lokale matprodusenter, og her i Trøndelag er det mange å velge i. Tirsdag 15. oktober, var det Mikkelhaug gård i Levanger kommune som fikk besøk av oss. Der drives det produksjon av epler og annen frukt, som blir foredlet til ulike typer fruktdrikke og eplemost. Vi fikk omvisning i frukthagen som består av 4000 epletrær, 500 solbærbusker og 300 rabarbraplanter.

I denne perioden har vi også vært på et gårdsbesøk på Sletne gård i Innbygda, hvor vi fikk bli med i fjøset og lære om tradisjonell gårdsdrift, og vi har besøkt bedriften Lykkemat på Tømra, som lager granola og ulike typer kjeks av urkorn.

Vi har også prøvd oss på takkebakst. Da var det pjalt, en lokal spesialitet fra Røros som skulle testes ut.

At vi valgte en spesialitet fra Rørostraktene var ikke tilfeldig, ettersom vi den 28. oktober var klare for del 2 av vår trønderske matsafari, med Røros som reisemål. Første stopp på reisen var Stensaas reinsdyrslakteri. Her fikk vi se hele prosessen fra slakt til ferdig produkt i handledisken. Rause som de alltid er på Stensaas, fikk vi også i år med oss godsaker; Morrpølse, røyka reinsdyrskav og lokal rakfisk. Det ligger vel an til et gourmetmåltid med disse flotte råvarene etter hvert.

Vi hadde leid oss et hus på Røros, med nydelig utsikt over byen og Bergstaden ziir. Vi laget vår egen mat i huset, og koste oss med gode måltider og prat rundt det store spisebordet.

Neste dag stod besøk på Rørosmeieriet, og Fjellurt på Tolga på planen. Rørosmeieriet produserer økologisk mat og drikke. Der fikk vi omvisning i helt nybygde lokaler, og vi fikk masse gode smaksprøver. I løpet av 2020 planlegges det åpning av et opplevelsesmeieri på plassen, hvor det blir mulighet for omvisning. Deretter gikk turen til Tolga, og bedriften Fjellurt, hvor det produseres økologisk te og krydder av ulike urter, hentet fra fjellene og skogen rundt Tolga. En viktig kulturarv!

Siste stopp på vår matsafari, var Kalsa gårdsbakeri ved Aursunden. Her fikk vi en flott mottakelse av husfrua, som møtte oss på tunet i stakk og strikkakofte.Resized_20191030_165010

Vi fikk høre litt om gårdshistorien, før vi inntok lunsj i ei lita stue fra 1700-tallet. Etter det gikk turen tilbake til Selbu. I løpet av turen fikk vi smake på mye god lokalmat. Vi ble tatt godt imot alle plassene vi var, så vi har virkelig følt oss velkommen!

IMG_2019

Takk for oss Røros, vi kommer gjerne tilbake!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s