Et italiensk mateventyr.

IMG_1621Onsdag 24. april var det en forventningsfull gjeng som la ut på reise. Foran oss hadde vi skoleårets absolutte høydepunkt, vår linjetur til Piemonte i Italia. Første dag ble brukt til reising. Først med  fly Trondheim-Bergen, så fly Bergen-Nice, før det ble en 4 timers kjøretur med den lille landsbyen Vaglio Serra i Piemonte som mål. Turen gikk fint, selv om det høljregnet i Nice, og det tok litt tid å få skaffet leiebilene. Etter en stund på motorveien, begynte vi reisen opp mot foten av fjellene, og etterhvert som vi nærmet oss den lille landsbyen vår, tittet solen fram. Etter en handletur på det enorme supermarkedet Il Gigante, kom vi endelig fram til reisemålet: Cascina Gabrisa i Vaglio Serra.

Huset vi skulle bo i, er et typisk piemontesisk hus, med mange soverom og et flott og velutstyrt kjøkken, så her var det ikke noe problem å lage god mat. Huset ligger nydelig til med vinranker og hasseltrær som naboer, så vi forsto kjapt at her kom vi til å kose oss.

Etter frokost på torsdag, fikk vi besøk i huset av et lokalt ektepar som skulle vise oss hvordan man lager ekte italiensk pizza. Huset hadde en innendørs steinovn, som ble fyrt opp, og pizzadeigen ble satt allerede klokken 10 om morgenen. Vi forsto at nøkkelen til suksess på pizzafronten handler om å legge tid og omtanke i deigen, og vi plukket opp noen nyttige tips. Etter en herlig lunsj, laget av Madelen, Sverre, Harald og Trond, kom de tilbake til oss for å lage emnene til pizzaene, som skulle heve ennå noen timer.

Dette ekteparet hadde også en sjokoladefabrikk nede i Nizza Monferatto, og det var ikke nei i vår munn når tilbudet kom om et besøk dit. Der lager de nydelig sjokolade, mye basert på hasselnøtter som det finnes mye av i området.

Når det nærmet seg kveld, var Marzia og hennes mann tilbake i huset, for å lage ferdig pizza og foccacia sammen med oss. De hadde forskjellige typisk italienske toppinger med, og det ble en pizzafest vi ikke glemmer med det første.

På fredag var det markedsdag i nabobyen Nizza Monferatto, som bare ligger 3 km unna Vaglio Serra. Vi spiste frokost, og dro nedover for å sjekke ut byen og markedet. Lisa, Emilie K og Emilie T var også på utkikk etter gode råvarer, ettersom de hadde ansvaret for middag denne kvelden.

Etter en solkskinnsdag på markedet, fikk vi oppleve at været kan være omskiftelig også i Italia. I trøndersk stil gikk det fra sommer og sol til hagl så store som hasselnøtter og hvite veier på 5 minutter. Fascinerende!

Etter en liten hvil i huset, var det tid for middagslaging. Vi hadde kjøpt inn kalvefilet av typen piemontesisk fe, vanvittig store og herlige asparges, spekeskinke og mye annet godt, så jentene kunne trylle fram en herlig middag til resten av oss.

På lørdag våknet vi opp til en skikkelig nydelig dag i Vaglio Serra. Vi hadde bestemt oss for å ta en rolig dag, hvor vi bare skulle nyte det herlige været og de nydelige omgivelsene. Noen brukte dagen til soling og bading i bassenget, mens noen også tok en rusletur opp i landsbyen. Deilig!

Da kvelden kom, var det på med finklærne for å gjøre seg klar for en aften på restaurant. Vår husvert Oda, hadde forhåndsbestilt en meny bestående av lokale spesialiteter til oss på den utrolig flotte lokale restauranten Piazza Crova 3 i Vaglio Serra. Dette ble en minneverdig kveld, og vi fikk en varm mottagelse og vanvittig god lokal mat.

På søndag måtte vi tidlig opp ettersom det ventet oss en 3 timers kjøretur helt til Bologna denne dagen. Her skulle vi besøke FICO- eataly world, som er en gigantisk temapark om italiensk mat. På turen kunne vi se landskapet endre seg fra det kuperte terrenget i denne delen av Piemonte, til de flate risåkerne på Posletta. Vi passerte byer som Parma og Modena, før vi nådde målet vårt i Bologna.

På tur tilbake fikk vi oppleve hvordan det er å stå i bilkø i Italia. Det viste seg nemlig at Italienerne hadde en litt forlenget påskeferie som sluttet denne søndagen. Da vi endelig var tilbake i huset, var det tid for å finne sengen, for vi hadde en stor dag foran oss. På mandag skulle vi på kokkekurs på en plass som heter La Mussia. Der ble vi varmt tatt imot av Laura og hennes venninne Cinzia som skulle ta oss igjennom forberedelsene til et ekte italiensk måltid. Etterhvert fikk vi også hjelp av Lauras mor nonnaen, som ifølge Laura for alltid var sjefen på kjøkkenet.

Vi startet med å lage pastadeig. Deretter var vi med å lage en slags italiensk sjokoladepudding kalt Bunet, med blant annet amarettokjeks og rom. Vi kuttet grønnsaker, og laget en ragu, som skulle være til pastaen som vi laget.

Da maten var ferdig forberedt, var det bare å slå seg ned ved det dekkede bordet ute på gården, og bli servert en uforglemmelig lunsj.

En drømmdag på et fantastisk sted med herlige folk!

Den siste kvelden på turen vår tilbrakte vi i huset, hvor Fredrik, Sissel og Trond disket opp med risotto.

På tirsdag var det igjen reisedag. Turen gikk til Sanremo i Liguria, hvor vi ble gjenforent med resten av skolen.

I skrivende stund er gjengen på utflukt til Pisa som en del av skolens fellestur. I løpet av linjeturen og skoleturen får vi på MatLyst besøkt 5 ulike norditalienske regioner; Liguria, Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna og Toscana. Ikke verst!

Takk til alle sammen for en utrolig bra tur. Takk til Oda som delte kunnskap om området og kontaktnettet sitt med oss, og takk til alle de flotte folka vi møtte underveis. Vi følte at vi ble tatt imot som venner.IMG_1594

 

Arrivederci Piemonte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s